top of page
  • KFVF

25 år WFWP i tyskland


Kvinneforum for Verdensfred i tyskland, 6./7. mai 2017

Jeg vil gjerne dele mine opplevelser og inntrykk fra 25 års jubileumet til det tyske Kvinneforum (Frauenföderation für Frieden) i Neumühle, ved Bad Camberg.

Jeg hadde forventet å møte mange av mine jevnaldrende venner. Nå som vi er voksne, bør vi være del av KFVF, akkurat som i Norge. Men isteden var salen full av KFVF veteraner, få var under 50 år. Jeg frykter at unge kvinner i tysk enhetsbevegelsen tenker at KFVF-møter bare dreier seg om kaffe og småprat. Nicole Thurner (24 år) jobber med å vise dem at KFVF faktisk gjør en stor forskjell i verden. Hun var på utplassering i FN og er nå på styret i det tyske KFVF, med én annen ung kvinne og flere eldre.

Møtet hadde lite diskusjon og få resultater etter min mening. Men jeg personlig fikk veldig mye ut av det, lærte mye, samlet inspirasjon og ble litt kjent med de tyske lederne. Flere tidligere ledere fortalte om KFVF sin historie i Tyskland. Jeg vil gjengi to eksempler som rørte meg mest: Da balkankrigene begynte, ble voldtekt brukt som offisielt krigsmiddel. KFVF initierte en underskriftskampanje mot dette og ga det til FN. Det var begynnelsen på samarbeidet med FN. Det andre eksemplet var at et medlem fra det tyske KFVF (hun er egentlig svensk) ble kjent med en russisk mor som hadde en ​nesten ​blind sønn. De hadde ikke råd til å betale for en operasjon som kunne gi ham syn​et​ tilbake. Svensken ba KFVF om støtte og mange tyske kvinner samlet penger for den blinde gutten. Slik ble han seende igjen. Men da moren fant ut at pengene kom fra Tyskland, ble hun forbauset og rørt til tårer. I hennes oppvekst ble hun lært å hate tyskerne fordi hennes mor hadde sett hvordan tyskere skjøt hele hennes familie.

Ved mange møter i løpet av de siste 25 årene har KFVF bidratt til forsoning med f.eks. jøder, russere og franskmenn. Oftest bruker de en seremoni kalt ”Fredsbro”, der kvinner fra motstridende grupper ber om tilgivelse (representativt for sitt land/religion) og gir hverandre en klem. ​Under min oppvekst i Tyskland lærte vi å føle oss skyldige for Tysklands forbrytelser, og ble godt informert om hvor mye lidelse Tyskland har forårsaket. Derfor vet jeg hvor trøstende og samtidig vanskelig det må har vært for alle partene å delta i disse Fredsbroene. ​

I tillegg til rapport, idémyldring og forskjellige fremføringer gjennomførte vi også en Fredsbro med den russiske dansegruppen ”Angels of Peace”. De ble ledet av den russiske KFVF lederen Olga Vakulinskaya og var utrolige flinke til å danse og synge både russiske og tyske folkdanser og -viser. Da de russiske og tyske nasjonalsangene ble sunget under Fredsbroseremonien og alle tenkte over den smertefylle fortiden mellom disse to landene, kom plutselig min Matthea (4år) og hennes nye venninne (5år) på scenen, danset lykkelig og ga hverandre en klem. Begge har en blanding av tidligere fiendeland Frankrike og Tyskland i seg, men var ett i hjerte og sjel, fulle av glede og søskenkjærlighet!

Flere bilder av møtet https://www.magentacloud.de/share/mb55tulxtr

Om Angels of Peace http://www.wfwp.org/index.cfm?/Around-the-World/2014/page/Russia--Austria ​

Noen opptak av fremføringen (f.eks. Kazachiy dans) https://cloud.mail.ru/public/HNDh/bdEJKPenJ

Den tyske nettsiden til KFVF Tyskland er http://www.friedensbruecken.de

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page